Spring naar inhoud

Hard lopen lijkt soms op snel wandelen.

04/03/2010

Hardlopen. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Of een feuilleton, omdat dat zo’n mooi woord is. Of een blog.

Ik ben niet de enige vrouw die op een zekere leeftijd de drang voelt om te gaan hardlopen. Een innerlijke drang is het niet te noemen. Het heeft vaak meer met uiterlijke kwesties te maken. Hiervoor hoef je geen psycholoog te zijn. Dus loop ik sinds een jaartje hard. Hoewel het – zeker in den beginne- niet erg hard ging. In onhippe kleren en met een onhip lichaam. Na een jaar is daar niets aan veranderd. Maar tot mijn stomme verbazing blijk ik het leuk te vinden. Als hardcore antisporter had ik dat niet verwacht.

Zoals gezegd is er veel te melden over hardlopen.

Om te beginnen de outfit:

Ook van hardloopmode heb ik weinig kaas gegeten. (Lees achtergrondinformatie over mode op  https://esdirkse.wordpress.com/2009/09/03/mode/) Er worden hele winkels ingericht met hardloopkleding en accessoires. Om een schoen te kopen, moet je eerst voorlopen op een -heel grappig- lopende band. Ik las ook wel columns van vrouwen die eerst een peperdure outfit aanschaffen om vervolgens volgens een strak schema 1 minuut te lopen en 1 minuut te wandelen. Ik heb geen benul wat ik aan zou moeten trekken. Bij wijze van compromis trek ik altijd kleren aan die ik normaal niet zou aantrekken. Zo worden het toch -in ieder geval voor mij- speciale hardloopkleren.

En dan het schema:

Zoek op internet naar hardloopschema’s en Google overstroomt je met resultaten. Niet alleen met schema’s maar er blijkt een hele wereld schuil te gaan achter het hardlopen. Je komt er niet alleen met een schema, er zijn tal van hulpmiddelen nodig om te kunnen hardlopen. Trainingstabellen, hartslagmeters, computers in de vorm van een horloge die elke beweging bijhouden en analyseren, GPS-apparatuur om je locatie te bepalen, stappentellers. Wie dacht dat je gewoon de deur uit kon lopen, kan beter niet op internet kijken. Of een dwars karakter hebben. Ik ging dus gewoon de deur uit en begon met hardlopen. Steeds een poosje langer. Totdat ik het lang genoeg vond en toen ging ik steeds een beetje sneller. Prima concept, ik zal er nog eens patent op aanvragen.

De praktijk:

De hardloopetiquette is mij nog niet zo duidelijk. Wanneer moet je anderen groeten tijdens het hardlopen. Net als de meeste andere vrouwen kom ik het liefst niemand tegen, maar dat blijkt in de praktijk onmogelijk te zijn. Bij collega hardlopers probeer ik maar een beetje in te schatten of er een groet nodig is. Als mensen totaal in zichzelf gekeerd zijn, heeft het geen nut om een ons-kent-ons knikje toe te werpen. Bij stokoude mensen die een wandeltje in het bos maken ligt het gecompliceerder. Zouden ze het vervelend vinden om geconfronteerd te worden met zo’n soepel lopende hinde terwijl ze zichzelf vaak per stok voortbewegen? In dat geval moet de knik heel zorgvuldig worden uitgemikt, niet te arrogant maar juist vol compassie en opperste vriendelijkheid. Ik maak me overigens geen enkele illusie dat de man op de fiets die mij heel lang bekijkt naar mijn hoofd tuurt. Dat voelt knap ongemakkelijk.

En omdat ik mijn kruit niet in een keer wil verschieten, jog en blog ik de volgende keer verder over dit fascinerende onderwerp. Wordt het misschien nog een feuilleton!

Advertenties
2 reacties leave one →
 1. Geen doodloper want geen hardloper permalink
  04/03/2010 19:57

  Beste Esdirkse,

  prima outline van alles omtrent hardlopen, maar ik miste nog 1 ding nl. TIJDEN!
  Op wat voor tijden loop jij (en fietst die man)? En in wat voor tijd loop jij? Bijv. de 3 km (ook goed te schaatsen), of de 5 km? Of de 6,7 km, een lengte men in Leiden ook wel schijnt te hanteren?

 2. Koen permalink
  21/03/2010 21:50

  Inderdaad de moeite waard om te lezen! Leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: