Spring naar inhoud

Een kaasstukje

03/10/2010

Wallace zei het al tegen Gromit: ‘De maan die is van kaas, dat is algemeen bekend.’ En vervolgens bouwden ze een raket en gingen naar de maan. Maar helaas waren ze de crackers vergeten. De stem van Wallace is de enige bij wie de nasynchronisatie grappiger klinkt dan het origineel. Ik zou graag een avond geblinddoekt naar de man luisteren die deze stem bezit. (Voor degenen die denken dat ik in wartaal schrijf: Wallace en Gromit zijn houterig bewegende kleifiguurtjes van de firma Aardman  die in een plastic uitvoering aan mijn sleutelhanger hangen.)

Bovenstaande alinea is bedoeld als een  inleiding op een stukje over kaas. Want kaas, dat is mijn lust en mijn leven. Terwijl ik nu achter de laptop zit, ligt er naast mij een steeds maar slinkend stuk ouwe geit (in mijn omgeving een veelgebruikte koosnaam voor geitenkaas maar of de rest van Nederland deze kaas ook zo aanduidt weet ik niet).

Vroeger, toen ik nog klein was en daarom nog thuis woonde, was ik niet zo dol op kaas. Maar als mijn moeder en ik boodschappen gingen doen, kwamen we eerst bij de kruidenier (oei, ik voel een leeftijdsding opkomen: u zult wel denken dat ik honderd ben) en kreeg ik een muntdropje. Daarna liepen we 100 meter en kwamen we bij de kaasboer. Daar kreeg ik een plakje jonge kaas maar omdat ik – heel zuinig- het dropje nog niet op had, verzamelde ik beide producten in mijn mond. Daar smolt het samen tot een lekkernij waarvan niemand ooit begreep dat het heerlijk was.

Later, toen ik het huis uit mocht, begon ik steeds meer kaassoorten te waarderen. Jong belegen, enigszins belegen, heel belegen, stokoude kazen, alle kleuren schimmelkazen en naar zware mest geurende kazen, ik vind het allemaal heerlijk! Nu ik honderd ben lust ik alle kazen van de wereld! Wat zeg ik: alle kazen van het heelal, want laten we vooral de maan niet vergeten!

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. K. Burger permalink
  09/10/2010 16:00

  en de crackers!

 2. Joopje permalink
  13/10/2010 11:21

  Lieve Esdee,

  Zo te lezen hou je ook van het begeleidende vocht. Toen ik nog klein was gingen we naar een kaasboer die Joop heette (ben er niet naar vernoemd, meen ik). Daar kreeg je geen plakje kaas maar een homp van een half ons. Al word ik volgend jaar ook honderd, ik zal Joop daarom nooit vergeten. De lekkerste kaas van de wereld is de hele jonge die je zo lekker in kan drukken. Ik mag graag na het kopen, in de auto, met de hand al een stuk afbreken en dan laten smelten in de mond. Over Kaasschrijvers gesproken, bij mij thuis werd Willem Elsschot verslonden. Wellicht volgende keer een stukje over lijm of over een been ??
  Ik ga na het schrijven van dit leuke stukje , jouw boek bestellen. Ik wens je een bestseller!

  Joopje

 3. Old Amsterdammer permalink
  20/10/2010 12:18

  Esdirske heeft wederom bewezen kaas gegeten te hebben van het schrijven van leuke teksten!
  Dat het boek (Ont)slagen maar als zoete kaasbroodjes over de toonbank mag gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: