Spring naar inhoud

Gelijke monniken, gelijke kapsels

15/10/2011

Ik heb heel speciaal haar. Van de ene op de andere dag verliest het haar zijn model en wordt de eivorm van mijn hoofd extra benadrukt door de sliertjes die er plat omheen hangen. Natuurlijk wil ik er te allen tijde tiptop uitzien, maar op stel en sprong naar een kapper, dat lukt me niet. Dus loop ik gemiddeld nog een paar weken met ultraplat haar voor de kapper het weer fikst. Dan kan ik nog steeds niet zonder hulpmiddelen de deur uit: elke dag smeer ik blauwe pasta in mijn haar. En zo modder ik vast nog jaren door. Dat u het weet. Ik ben namelijk geen durfal qua haar. In  mijn leven heb ik voldoende traumatische kapper-ervaringen opgedaan om nu erg terughoudend te zijn met experimenten.

Zo heb ik lang geleden in een avontuurlijke bui wel eens gedacht dat een hoofd met krullen een goed idee was. Tot ik met een ijzeren grimlach het resultaat in de kappersspiegel zag. Of het mijn keurige opvoeding was of een gebrek aan lef laat ik in het midden, maar ik perste er een beleefd  “Ja, leuk” uit. Om vervolgens zo snel mogelijk naar huis te fietsen in de hoop met water en zeep nog iets te redden. Maar een permanent is weliswaar niet voor altijd een permanent, maar wel voor lang. De enige oplossing om niet als poedel herkend te worden, was de krullenzee te verstoppen onder een doekje. Zo werd ik in die tijd ‘the only moslima in the village’.

Gelukkig was ik was niet de enige die met regelmaat in de verkooppraatjes van de kapper tuinde. Een niet nader te noemen familielid wilde ook wel eens wat anders en besloot aan de kapper het haar van Adèle Bloemendaal te vragen. Het was nog in de tijd dat de CFK spuitende bussen van Elnett het monopolie hadden en er verder geen haarproduct te krijgen was. Dat – in combinatie met de genen die verantwoordelijk zijn voor plat haar –  zorgde dat zij nog het meeste leek op mevrouw Grim van de plaatselijke slijterij. En geloof mij, mevrouw Grim leek bijzonder weinig op Adèle Bloemendaal. Haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. De slimme lezer kan uitrekenen hoe lang wij pret om haar kapsel hebben gehad.

Deze twee praktijkvoorbeelden vormen een geheel sluitende verklaring waarom zoveel mensen jarenlang met hetzelfde kapsel rondlopen. Als je eenmaal een model hebt gevonden dat voldoet, ben je wel gek om daarmee te gaan experimenteren. Ik ben daarin niet de enige. Kijk maar eens naar deze mooie verzameling gelijke kapsels:

 • Beatrix, de ongekroonde koningin van de rotsvaste kapsels
 • Julie Andrews
 • Liesbeth List, of draagt zij een pruik?
 • Ton Elias & Ivo Niehe  (maar eigenlijk doen mannen niet mee)
 • Mireille Matthieu en Nana Moskouri
 • Wieteke van Dort
 • Mies Bouwman

Ik hou me van harte aanbevolen voor suggesties. Zo kan deze haarverzameling uitgroeien tot een prachtige lijst. Een lijst die wettelijk voorgeschreven bij elke kapper zou moeten hangen om de klanten te behoeden voor tot mislukken gedoemde experimenten.

Advertenties
6 reacties leave one →
 1. Anneke vd Meer permalink
  15/10/2011 21:22

  Aanvullingen:

  * Juliette Greco

  * M. Thatcher

  * Sjoukje Dijkstra. Voor schoolfeestje midden jaren ’60 mochten wij meisjes naar de kapper om de (in mijn geval volstrekt steile) haartjes te laten opvrolijken met een “watergolf”. Was je haar blond/donkerblond/middelblond, dan kreeg je coupe Sjoukje Dijkstra, was je haarkleur donker, dan werd het coupe Anneke Grönloh. Ik ging als Sjoukje.

 2. Joopje permalink
  17/10/2011 11:46

  Jammer genoeg had ik niet het genoegen iemand in de familie te hebben die een A. Bloemendaal kapsel wilde. Ik heb een ultra voorbeeld van iemand (een man nog wel….) die geen week hetzelfde kapsel had en die nota bene beroemd is geworden door zijn kapsel. Volgende maand is hij al tien jaar dood. Ik zelf ben redelijk vaak veranderd ondanks handicap (vet, krullen en pluis), maar niemand zag het. Dus doe geen moeite.

  Joopje

 3. suske permalink
  19/10/2011 10:52

  och bovenstaande Purdy hou toch oew klep.it was i le claire,die nog veel verschrikkelijkere
  kapsels heeft gehad!de kinderen noemen het een Williams kapsel dat is een hoofd met zoveel krullen dat je zijwaarts deur de deur moet…
  toen ik het schitterende mw. Grim kapsel thuis in de spiegel bekeek,heb ik de zitkuil uitgevonden
  (zo hard op de grond gestampt)
  trouwens Kees Jansma is er ook een (maar telt niet is man).

 4. hare majes permalink
  22/10/2011 14:05

  Tips voor plaatjes om mee naar de kapper te nemen:

  # Kristel Carrington van Dynasty
  # Pippi Langkous
  # Marilyn Monroe
  # Audrey Hepburn
  # Grace Kelly (rol)
  # Dame Ed(t?)na
  # Playmobile poppetje

  Esdee, jij hebt toch ook ooit blond haar gehad trouwens? Haar werd elastiek. Toen was er ook nog geen Andrelon voor volume kapsels. Alleen maar slappe gel, dat juist antivolume of, erger nog, wetlook veroorzaakte.

  • esdirkse permalink*
   22/10/2011 14:35

   Wat een ontroerende hoeveelheid reacties met ook nog eens bijzonder waardevollle aanvullingen! Mondeling kreeg ik nog diverse tips en ontboezemingen over haartrauma’s. Dit lijkt nog maar het topje van een ijsberg. Suske (vernoemd naar het stripfiguur met het ijzersterke kapsel?) noemde nog het gitzwarte kapsel van Sneeuwwitje, ook een klassieker die niet in het rijtje mag ontbreken!

 5. 10/05/2012 01:08

  Leuke blog! Kijk eens op mijn lang haar kapsels blog , hierop staan leuke haar tips van 2012 voor vrouwen met lang haar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: