Spring naar inhoud

Energieverspilling

02/03/2012

Als een van de weinige mensen in Nederland ben ik nog nooit in een sportschool geweest. En dat terwijl er om de hoek een fors exemplaar voor mij klaarstaat. Wel zie ik met regelmaat mensen met gebogen hoofden en een gratis sporttas richting de sportschool gaan en na enige tijd met rode gebogen hoofden en een gratis sporttas weer terug sjokken. Buurtonderzoek leert dat ik ongeveer de enige ben die geen lid is van deze sportschool. Je zou haast denken dat ik dus in een topfitte wijk woon met allemaal strak belichaamde bewoners, op één na. Dat is gelukkig niet het geval. Als alle leden ook daadwerkelijk met enige regelmaat zouden sporten, zou er een heel huizenblok neergehaald moeten worden om  ruimte te maken voor nieuwe zalen met apparaten.

De oorzaak van dit grote verschil tussen actieve en passieve leden is zonneklaar. Dankzij uitgekiende reclamecampagnes worden de bewoners er met regelmaat op gewezen dat het beslist noodzakelijk is om met lotgenoten te sporten in een afgesloten ruimte. Je spoort niet als je niet sport lees je tussen de regels door. Er wordt je een goddelijk lichaam in het vooruitzicht gesteld waarmee je alles kan doen wat je wilt. En als je nog twijfelt, word je over de streep getrokken met een kekke sporttas. Ik ben op het nippertje de dans ontsprongen maar vrijwel iedereen bezwijkt een keer voor het merkwaardige concept dat je een fortuin neertelt om te mogen rennen zonder vooruit te komen. Of om zware gewichten op te tillen en ze vervolgens op dezelfde plaats weer neer te zetten. Of om voor een spiegel naar je eigen springende lompe lichaam en bezwete rode hoofd te kijken.

Dat slechts 1% van de leden het lidmaatschap ook echt consumeert, lijkt me een sluitend bewijs dat – na een fanatiek begin – toch bijna iedereen tot de conclusie komt dat deze inspanningen nergens toe leiden. De beloning ontbreekt want dat goddelijke lichaam is alleen voorbehouden aan de medewerkers die van hun baas dagenlang in de sportschool moeten werken.

Gelukkig is er altijd een lichtpuntje. Laten we afspreken dat iedereen zijn lidmaatschap van de sportschool opzegt. Dat is stap 1. Het geld dat daarmee vrijkomt, kun je besteden aan een goed doel naar keuze. Er zijn in Nederland 2,5 miljoen mensen lid van een fitnesscentrum. Reken maar uit hoeveel geld er vrijkomt als zij hun contributie niet meer betalen. Om in de energiesfeer te blijven: je zou bijvoorbeeld ieder huis van zonnepanelen kunnen voorzien! Als je toch de broodnodige conditie op peil wil houden, kies dan een activiteit waarmee je aardig wat calorieën verbrandt. Zo wordt de energie die in de sportschool anders volledig zou verdampen tenminste nuttig aangewend.

Om een paar ideeën te geven:

 • Stofzuigen
 • Plinten bevestigen
 • Keukenkastjes schoonmaken
 • Binnenband plakken
 • Trappenhuis schuren
 • Trappenhuis gronden
 • Trappenhuis aflakken (2 maal)
 • Iets met de buitenboel doen
 • Tuin poetsen
 • Enz.

Mocht het onverhoopt zo zijn dat het bij u thuis allemaal prima op orde is, kunt u natuurlijk overwegen om uw diensten aan te bieden aan iemand bij wie het huishouden wat minder op orde is. Aan mij bijvoorbeeld.

Advertenties
2 reacties leave one →
 1. Zeemleren Lap permalink
  02/03/2012 15:40

  Grappig dat jij geen lid bent van een sportschool maar desalniettemin al deze diensten in mijn niet op orde zijnde huishouden verricht! En dat ik wél lid ben van een sportschool maar niet praktizerend. Zal ik de volgende keer jouw ramen dan maar lappen? (en dit jaar niet vergeten me uit te schrijven bij de sportschool met de enorm misleidende naam Fit for Free … ke-tsjingg! Dit jaar weer bijna 200 euro kwijt aan een groeiend schuldgevoel :-O

 2. 06/03/2012 13:33

  Wij kunnen elkaar een hand geven: tot op heden passeerde ik ook nog nooit de drempel (zijn die er?) van een sportschoolgebouw. Ik sla liever een balletje op de tennisbaan.
  En iedere dag een aantal #rhondjes, dat wil ook helpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: